geld verdienen in crypto

Wat is crypto?

Veel mensen zien hoe andere mensen claimen rijk te zijn geworden met cryptocurrencies. Maar een groot deel heeft geen flauw idee hoe dat dan moet zijn gebeurd.

De beste manier om dit uit te leggen is aan de hand van een andere bekende term: Bitcoin. Een Bitcoin is simpel gezegd een nieuw digitaal betaalmiddel. Een online munteenheid die we ook wel crypto of cryptovaluta noemen.

Anders dan bij regulier geld het geval is, is het bij cryptovaluta als Bitcoin mogelijk om een zogenoemde blockchain technologie te gebruiken. Deze techniek slaat gegevens weliswaar digitaal op, maar niet op een centraal punt, zoals een reguliere bank dat doet. 

De informatie wordt opgeslagen in elke block van de blockchain en is daardoor verspreid over een groot netwerk van verschillende computers. Dat maakt het moeilijker om de Bitcoin aan te vallen, waar banken en standaard valuta wél vatbaar zijn voor digitale attacks zoals bijvoorbeeld DDos aanvallen. Het is dus veiliger en mede daardoor besluiten veel beleggers massaal te investeren in waarvan zij denken er een slaatje uit te kunnen slaan. let op: het blijft een risico. 

1) Handelen in crypto

De massale aandacht voor Bitcoin leidde ertoe dat de munt aan het einde van 2017 zo’n 20.000 euro waar was. Ter illustratie: een jaar eerder was dit niet meer dan een paar honderd euro. Wie toen investeerde bleek spekkoper. Dat is inmiddels allemaal wat meer in balans.

Toch is handelen en investeren in crypto nog altijd de meest voor de hand liggende manier van geld verdienen met crypto. Dat werkt relatief simpel: je koop in wanneer de munt goedkoop is en verkoopt de munt wanneer deze meer waard is. 

Het is de kunst om de juiste valuta te kiezen. Wordt een bepaalde munt door een overheid verboden? Dan is de kans groot dat je kunt fluiten naar je winst. Maar meldt een grote organisatie betalingen in cryptocurrency te accepteren? Dan kun je er behoorlijk mee scoren. 

Handelen in crypto kan op verschillende online platformen. Maar veel van deze platformen kunnen hoge handelskosten rekenen. Zelf ben ik groot fan van Bitvavo, dit is een Nederlandse exchange met een aanbod van meer dan 50 soorten cryptomunten en hanteert ook nog eens lage handelskosten.

Wat is een beginbalans? - Boekhoudprogramma's Vergelijken

2) HODL

Een manier van geld verdienen met crypto die in grote lijnen op trading lijkt, is het zogenaamde HODL, acroniem voor Hold On Dear Life, volgens sommige. Je investeert daarbij in een bepaalde cryptocurrency door euro’s in te zetten op een muntsoort waarvan jij denkt dat hij weleens door het dak kan gaan. 

Vervolgens wacht je op het juiste moment om deze weer te verkopen. Lijkt dat wel héél erg op trading? Dat klopt, ware het niet dat je bij HODL de munt doorgaans langer vasthoudt, vandaar ook de afkorting. Een goed voorbeeld van een crypto die met succes is geHODLd, is Ethereum. Let wel op want alles wat je investeert kan ook altijd weg gaan. De markt gaat op en neer dus de  ene dag is je geld 10% meer waard dan de andere dag.

Wat is een beginbalans? - Boekhoudprogramma's Vergelijken

3) Staking

Staking – op z’n Engels, dus stee-king – zit wat geavanceerder in elkaar. Grof gezegd houdt het in dat investeerders cryptovaluta vasthouden en daar een beloning voor krijgen. Waarom ze die crypto vasthouden? Zodat deze de eerder genoemde blockchain technologie kunnen beschermen. 

In een dappere poging het één en ander uit te leggen: zie het als het vasthouden van de cryptocurrency maar als een handeling waarvoor je rente ontvangt. Je krijgt een inkomen door munten vast te houden in een digitale portemonnee (wallet) en dat maakt het een relatief passieve manier van geld verdienen met crypto. 

Het Proof of Work-systeem (PoW), waar onder meer Bitcoin gebruik van maakt, vereist mining om nieuwe blocks te verifiëren. Daar is prijzige hardware voor nodig. Staking gebruikt echter het Proof-of-Stake-systeem (Pos). Daar heb je geen hardware voor nodig, omdat het draait om hoeveel munten er vaststaan.

Staking is niet moeilijk. Je kunt tegenwoordig staking met een simpele klik inschakelen met een Bitvavo account. Enkele cryptomunten die je hier kunt vast houden zijn: 

 • Bitcoin
 • Cardano
 • Ethereum
 • Tron
 • VeChain Thor
 • Ark
 • Bitcoin Cash
 • Dai
 • ICON
 • Litecoin
 • NEO
 • Ontology
 • Tether
 • Tezos
 • USD Coin
 • Waves

Dus wil je voor een langere tijd een cryptocurrency vasthouden dan raad ik je aan om staking in te schakelen zodat je extra geld ontvangt. Je loopt wel geld mis als de markt opeens heel hoog wordt en de prijs omhoog gaat. dan kan je ervoor kiezen de chain te stoppen en je munten te verkopen of je behoudt ze wel maar dan op risico.

Wat is een beginbalans? - Boekhoudprogramma's Vergelijken

4) Masternodes

Trading en HODL zijn de meest toonaangevende manieren voor geld verdienen met crypto, zeker wanneer je een beginnende belegger bent. Meer ervaren beleggers sluiten vaker aan via staking – en wéér anderen wagen zich aan het fenomeen maternodes.

Kun je je die digitale portemonnee waar ik het bij staking over had nog herinneren? De term masternode verwijst naar die online beurs, waarin je dus je crypto’s bewaart. Zo’n portemonnee is in feite gewoon een computer die altijd bezig is met beveiligingsprocessen rondom hetgeen er in de portemonnee zit. En ook daar zijn cryptovaluta voor nodig.

Wie investeert in masternodes, belegt in de munten die nodig zijn om de computer slash portemonnee draaiende te houden. Dat kan bijvoorbeeld met de cryptocurrency’s DASH en PIVX. Let er wel op dat een aantal munten niet genoeg zijn om de computer aan het werk te zetten. Je moet al gauw denken aan duizend, zo niet duizenden munten om het een en ander in gang te zetten. In het kort het kost je veel geld om na lange tijd pas winst uit te halen. Als het lukt dan kan je er wel een goed zakcentje van verdienen. 

Wat is een beginbalans? - Boekhoudprogramma's Vergelijken